REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Sambal Pelbagai masakan


Sambal atau pes lada untuk pelbagai masakan tumis seperti sambal nasi lemak, mee goreng, sambal udang, nasi goreng, asam pedas dan macam2 lagi. Stok ini boleh simpan didalam freezer utk jangka masa lama hanya biar seketika di luar peti dan boleh di tumis.Bahan2 dibawah ayu ikut anggaran sendiri macam buat stok lada blender.

Sources: Ayuazren
Bahan-bahan:-
Bawang besar*
Bawang putih*
Cili Kering*
*kisar

Garam
Gula
Asam jawa

Cara-cara:-
Cili kering di potong-potong rendam dengan air panas hingga kembang...toskan.
Masukkan cili, bawang besar dan bawang putih dalam blender dan blend hingga hancur dan lumat.
Tumis bahan blender hingga garing, masukkan garam gula secukup rasa dan air asam jawa (jgn banyak sangat nanti masam plak). kacau hingga rata.
Sejukkan masuk dalam bekas bertutup dan simpan dalam freezer.
Bila nak guna hanya keluarkan seketika dan boleh lah tumis utk apa2 jenis masakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan