REMPAH RATUS KEHIDUPAN

soto ayam


Soto Ayam hidangan favourite keluarga Ayu, ingat lagi setiap kali balik kampung...Ayu dengan adik beradik semua balik berkumpul rumah mak bak mesti soto ni tak ketinggalan dan yang pasti hasil dari tangan mak. Mak masak apa pun mesti sedap makan bertambah diet pun hilang ntah ke mana heheheehe..

Biasanya kuah soto mak guna sup bunjut adabi selain bahan tambahan yg dia gunakan, tapi kali ni Ayu menggunakan Rempah Soto Mak Siti dah lama beli rempah tu cuma tunggu semangat R datang bertandang....dan penambah sedap ada bergedil... pertama kali Ayu mencuba buat sendiri dan terus jatuh cinta...sebab sebelum ni penah lihat kakak ipar buat sendiri selain tu pernah sekali makan kat kedai tapi tak berapa kena dengan selara Ayu....


SOTO AYAM
Olahan Ayuazren

Bahan A
Ketupat /nasi impit yg di rebus
1/2 ekor ayam
1/4 ayam - ayam yg di belah 4 dan ambil 1/4bhgn isi
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah Pelaga
Air secukup yg di kehendaki
Garam secukup rasa
Minyak menumis

Bahan B
4ulas bawang merah/kecil
2ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1btg serai - size besar
1 1/2 sdb rempah soto Mak Siti
*Kisar semua bahan B

Hiasan 
Bawang Goreng
Daun Sup 
Daun Bawang
Kacang Goreng
Suhun - di goreng

Cara-cara
  1.  Perapkan ayam dengan bahan yg dikisar selama 1/2 jam atau nak lagi meresap rempah boleh perap lagi lama.
  2. Didih air dlm periuk, masukkan 1/4 bhgn ayam...rebus hingga masak.Angkat dan tos dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga serta ayam yg diperap tadi  hingga terbit bau.
  4. Masukkan air lebihan rebusan, kalau tak cukup tambah lagi dan biar mendidih serta ayam separuh masak.
  5. Angkat ayam dan toskan. Lepas tu boleh goreng ayam tadi. Sejukkan dan siat2 isinya.
  6. Kuah sup tadi masukkan garam secukup rasa. kalau nak kuah yg byk boleh tambah air dan tambah rempah soto Mak Siti.

BERGEDIL AYAM

Bahan-bahan
1/4 bhgn Ayam yang di rebus
2biji kentang -rebus dgn kulit
1/3 cwn Bawang Goreng - Ayu guna homemade lagi sedap
Daun sup - cincang
1/2 kiub pati ayam
2 sdt lada sulah
garam secukup rasa
1biji Telur

Cara-cara
  1. Sediakan mangkuk besar
  2.  Ayam yang di rebus tadi cincang halus-halus.Masuk dlm mangkuk. ketepikan
  3.  kentang dibuang kulit dan potong-potong dalam size 1/2 inci tebal. Kemudian goreng kentang hingga kekuningan. Dah masak angkat tos dan sejukkan.Akhir sekali tumbuk lumat dan masuk dalam mangkuk.
  4. bawang goreng di tumbuk lumat dan masuk dalam mangkuk.
  5. Masukkan daun sup, kiub pati ayam, lada sulah dan garam ke dalam mangkuk.
  6. Gaulkan semua bahan dlam mangkuk tadi dan kepalkan dan jadikan ia btk bulat leper.
  7. Celup bergedel tadi dalam telur dan goreng. apabila dah garing boleh angkat dan toskan.



1 ulasan:

  1. wah, sedapnya ayu, mmg peberet ni, tapi takboleh masak, karang non-stop makan hehe

    BalasPadam