REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Rajin kerna cendol

Akhirnya tercapai juga hasrat hati nak makan Cendol Pulut di rumah dalam keadaan kemalasan melanda sejak dua (2) hari ni....adakah kerna faktor cuaca atau sebaliknya. Sorry ya....dah beberapa hari tak dapat masukkan entry baru bukan kerna tak masak....lappy kekurangan oksigen kena masuk hospital utk beberapa hari. Untuk menyejukkan hati dan cuaca yg panas terciptalah Cendol Pulut ini.

Sources: Ayuazren
Bahan-bahan:-
1cwn tepung beras
3cwn air
1sdk kapur makan
sedikit garam
5helai daun pandan

Cara-cara:-
1.Blender daun pandan dgn 1cwn air hingga lumat.Tapiskan.
2.Campurkan tepung, kapur makan, garam, 2cwn air dan tapisan air pandan. Kacau hingga sebati.
3.Panaskan periuk di atas api, kacau hingga likat.
4.Sediakan tapis cendol (ayu tak guna sbb takde tapis ni dan sbg ganti ayu guna botol plastik kicap) dan mangkuk yang berisi air sejuk.
5.Masukkan cendol dlm tapis dan lenyektekan.Buat sampai habis.
6.Cendol dan air simpan dalam satu bekas masukkan dlm freezer dlm 30min ini utk mendapatkan kekenyalan cendol itu bila di makan bersama santan dan air gula. 
  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan