REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Cucur Udang

Salam petang semua....minum petang bersama anak-anak, Ayu buatkan cucur udang yang rangup di luar dan lembut di dalam kegemaran Airiel dan 'Alya. Seronok lihat 2 beradik nie main basikal di halaman rumah dengan kicauan burung pipit yg mencari makanan di taman larangan. Sekejap2 si Alya berlari-lari mengejar sekumpulan burung tue.... ibu dia orang plak laju jer mengunyah cucur ni tak sedar dah 3ketul habis masuk mulut hehehe.... jom lihat resepi kat bawah nie...

Cucur Udang
Sources: Ayuazren

Bahan-bahan:-
2cwn tepung gandum*
Udang
1/2 sdb baking powder* -ayak dgn tepung  
1/2 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Bawang besar - potong dadu
Carrot - potong dadu
kobis - hiris halus
daun kucai - hiris
1 biji telor
1 1/3 air sejuk - dlm peti ais
Minyak

Cara-cara:-
  • Campur semua bahan kering dalam satu bekas. Gaul semua bahan bagi rata.
  • Masukkan telor dan air sedikit demi sedikit sambil kacau hingga habis air.
  • Panaskan minyak yg secukup dengan api sederhana
  • Ambil senduk kecil besi rendam dalam minyak panas dan angkat.
  • ambil bancuhan tepung tadi guna senduk lain letak dlm senduk yg direndam minyak panas dan ambil seekor udang letak di atasnya..
  • masukkan dalam minyak dan goyang2 kan sedikit senduk...amik pencucuk lidi satay, korek sikit cucur tadi utk keluar dr acuan senduk.
  • Terbalikkan cucur dan goreng hingga garing kedua-dua belah.
  • Bila dah garing angkat dan toskan.
  • Ulangi proses yang sama hingga bacuhan tepung habis.
  • Hidangkan bersama sos cili....Ayu guna sos cili Thai cuma letakkan sedikit air suam dalam sos cili thai dan kacau bagi sekata.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan