REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Ais Krim Kacang Malaysia


Semalam Melaka hujan memang lebat sesangat diiringi angin yg bertiup kencang tapi hari cuaca panas....sesuai sangat bagi pengunjung luar untuk datang bercuti bersama keluarga di salah sebuah negeri yang terdapat didalam peta Malaysia, negeri yg penuh dengan tinggalan sejarah lama. Okay, apakata waktu cenggini basahkan tekak dengan ais krim Malaysia perisa kacang merah...sekurangnya boleh hilangkan dahaga setelah penat berjalan di luar sana. 

Memandangkan semalam banyak lebihan kacang merah yg di rebus, ayu pun buatkan ais krim yg masa kecik-kecik dulu rajin makan sebelum nak masuk kelas agama.

Ermmm...masa Ayu berada di sekolah agama kat kg dulu penah juga menjual ais krim ni yg letak dalam plastik panjang dengan harga 10sen sebatang dgn bermacam perisa....sambutan pun boleh tahan setiap hari bawa balik box kosong..... Jom lihat resepi ais kacang yg ayu pakai agak2 jer xsempat nak timbang.


Sources : Ayuazren
Bahan-bahan:-
Kacang Merah - dah rebus
Susu Pekat manis - ayu ltk dlm 2sudu camca
Susu Cair - ayu letak dlm 1/2 cwn
Gula - ikut kemanisan yg disukai
Air - dlm 1cwn
sedikit esen sirap (merah) - dlm 2titik

Cara-cara:-
Masak air hingga mendidih, tutup api dan masukkan susu pekat, susu cair dan gula. Kacau hingga rata dan rasa kalau kurang manis boleh tambah gula. Kemudian masukkan lebihan air kacang yg ditoskan kedalam periuk...kacau lagi dan masuk sedikit esen sirap. Kacau, biarkan sejuk.Akhir sekali masuk kacang merah ke dalam plastk atau bekas pop ice, baru isi airnya. Keras atau beku dalam peti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan