REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Manok Panggang Nasi Kukus Wangi

Hye semua.....memasing tunjuk skill masak untuk tahun baru dan Hari Krismas sampai mata ni naik sakit melihatnya, saper tak geram tunjuk makanan sedap-sedap. Nasib baik lah ada stok ayam dalam peti dengan gembira ku pun mau tayang gak menu tahun baru ngengada.

Bermula pencarian resepi, jalan-jalan cari makan terjumpa kat rumah dayang Jack tak toleh kanan kiri bawah terus ambil lagi pun bahan mudah dan senang tak perlu nak mencari di kedai almaklum musim hujan sejuk ni sifat Malas lagi berleluasa.

Bila dah jumpa terpikir plak manok ni makan dengan nasi sedap waktu panas-panas...hmmm tukar selera sikit cara memasak nasi menggunakan kaedah kukus. KuKus Panggang Grill hehehe teringat iklan Master Chef. Nasi, Manok dah ada mesti kena ada kuah dan sos sekali.


Menu ni memang kesukaan hubby dan anak-anak, bila makan nasi kukus dengan manok panggang mesti terbayang-bayang di mata terkenang satu tempat di Port Dickson. Tempat makan ala Cowboy "Nasi Kukus Ayam Panggang" memang sempoi menu dia tapi memang best kalau kena dengan selera seseorang. Kat situ paling menarik perhatian Ayu dekat sos dia, best....Nanti Ayu akan kongsi terletaknya kedai tu. Jom lihat resepi.


Manok Panggang & Sos Cili
Sumber: Dayang Jack

Bahan-bahan
1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan dibersihkan)
2 sudu makan biji ketumbar (disangai dan ditumbuk halus)
1/2 inci lengkuas (ditumbuk lumat)
5 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
2 inci halia (ditumbuk lumat)
garam secukupnya
1 ketul gula melaka (dihancurkan) - boleh juga guna gula perang @ gula apong (sukatan ikut suka) - lebih banyak sukatannya lebih bagus.

Cara-cara :

  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. 
  2. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 2-3 sudu makan minyak zaitun atau minyak masak. Sekiranya menggunakan oven, bakar/panggang pd suhu 190-200C selama 1 jam(bergantung pd jenis oven, kena adjust sendiri). Seperti biasa, DJ lebih suka ayam ini disusun dlm dulang yg beralaskan kertas foil.
  3. Terbalikkan ayam 1/2 jam sebelum masak.
  4. Setelah masak, hidangkan bersama sambil cilinya.  
Sos Cili
3-4 sudu besar cili kering kisar (anggaran)
2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
1-2 cawan air asam jawa (boleh adjust sendiri)
garam dan gula secukupnya 
 Cara-cara : 
Satukan semua bahan di dalam periuk. Didihkan seketika dan kacau sekali sekala selama 10 minit. (sambal ni dlm versi dayang, kalau ikut yang original, sambal cili ni x payah dimasak)

Tip : Penggunaan minyak zaitun samada cara sapuan atau digaul terus bersama ayam akan memberi kilatan dan warna yg cantik pd kulitnya semasa dipanggang/dibakar.

Nasi Kukus Wangi & Sup
Sumber: Ayuazren
Bahan-Bahan:
2cwn Berasmathi - cukup utk 2org makan
2 helai daun pandan wangi
Air secukupnya

Cara-cara:
Basuh beras dan rendam dalam 5minit dengan air yg secukupnya didalam loyang.
Letak pandan wangi yg di simpul.
Panaskan air dalam periuk kukus dan letak loyang dalam kukusan. Biarkan sehingga nasi masak.

Sup
Bahan-bahan:
Bebola Ayam
2sdk rempah sup
1ulas bawang putih- cincang
Air
Garam secukup rasa
 Cara-cara:
Tumis bawang putih hingga naik bau
Masukkan air dalam 2 cawan
Masukkan bebola masak hingga didih
Masukkan rempah sup dan garam.
Biarkan seketika dang tutup api.
Hidangkan.





Scrambled Eggs pilihan Airiel


Selamat pagi kawan-kawan blogger semua....pagi Jumaat yg cerah dan sejuk. Pagi nie lagi sekali makan roti kali ni nak kasi Airiel bertenaga sikit sebab anak ni kalau jam 8pagi memang susah sangat nak sarapan terutama waktu nak pergi sekolah. Kalau masa cuti pun jam 10pagi baru dia sarapan. nak buat macam mana kan??? terpaksa la ibu kreatif bagi tarik minat dia.

Scrambled Eggs with Cheese....memula tu dia kata tak nak makan pastu Ayu suruh dan paksa juga dia rasa satu suap pastu nampak makin laju hampir separuh roti tu habis hehehehe sedap la tue.....masa suapan terakhir tu Airiel ada tanya "ibu, nanti tengahari ada lagi tak, scrambled eggs ni?" hmmmm nak suruh ibu masak lg, balik sekolah mau makan.

Jom amik resepi scrambled egg pilihan Airiel hari ini....

Bahan-bahan:
2 keping roti
1 keping chicken meatloaf - potong kecil

20gm cheddar cheese - parut
2 biji telor
secukup rasa garam & white pepper
1/2sdk butter
1/2 biji bawang besar - didadu
1/2sdb susu segar
Sedikit minyak - ayu guna olive oil

Cara-cara:
  1. Pecah telor dalam mangkuk, masukkan susu, garam & white pepper. kacau macam buat telor dadar.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam pan non stik, masukkan chicken meatloaf dan bawang kacau/goreng hingga separuh masak. Angkat dan toskan. Minyak lebihan buang (kalau syg boleh guna utk masakan lain)
  3. Pan yg telah panas masukkan butter bagi rata keseluruh permukaan pan tadi dan masukkan telur pastu letak cheese dia atasnya dan juga chicken meatloaf yg digoreng tadi. kacau perlahan-lahan bagi semua bahan rata.
  4. Sapukan kedua belah roti dengan butter dan panaskan sekejap di atas pan.Balik2 kan dan angkat.
  5. Letakkan scrambled eggs di atas kepingan roti dan kapitkan dengan kepingan roti yg lagi satu
  6. Selamat Mencuba
*nak rasa pedas boleh letak sos cili di dalam roti tu.....

BEE HOON SUP UTARA



Assalamualaikum & salam sejahtera......baru satu hari tak bersiaran rasa macam 1minggu lamanya, ini lah di katakan semangat berblog makin membuak-buak untuk berkongsi tentang dunia masakan dan perihal anak-anak yang sentiasa di sisi  setiap hari.

Melaka hari ini hujan....memang sejuk sangat tapi Ayu tetap kena masak juga sebab ada anak yg balik tadika nnt nak makan begitu juga yg ada tinggal kat rumah ni asyik menyebut nak bee hoon termasuk ibu sekali. 

Resepi Bee Hoon Sup Utara ni ayu ambil dari resepi kat rumah sis Ida yg jauh nun tinggal di negara matahari terbit Jepun. Kak Ida, izinkan Ayu kongsi di sini ya resepi mu ini....memang sedap sangat sampai makan bertambah dengan sambal merah pedas tu . Biasa Ayu makan bee hoon sup ni dgn sambal kicap tapi kali ini dengan sambal merah, anak-anak pun suka sampai hirup habis kuah dalam mangkuk tu.

Bee hoon Sup Utara
source: idaddapur
Bahan A:
  • 1 paket bihun kering
  • 1/2 sdk serbuk kunyit
Cara-cara:
  • Rendam bihun dengan air lebih kurang 1 jam bersama serbuk kunyit hingga lembut -ayu rebus ajer terus
  • Toskan 
 Bahan B (kuah):
  • 1 kg daging
  • Air secukupnya
Jika nak tambah tulang lembu pun boleh
  •  2 paket sup binjut
  • 1 sb rempah sup serbuk
  • 3 ulas bawang putih - di kisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 1/2 labu bawang besar / 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/4 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 inci lengkuas -diketuk
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 inci halia - diketuk
  • serbuk perasa jika suka - ayu tak letak
  • garam secukup rasa
Cara-cara:
  • Ddaging di potong kiub besar
  • Di dalam periuk masukkan daging, air secukupnya kemudian bahan kisar, bahan yang diketuk dan sup bunjut. Rebus sehingga separuh empuk.
  • Kemudian tambah bahan B yang lain dan teruskan memasak.
 Bahan C (menumis):
  • 3 btg kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang 
  • 5 bj buah pelaga
  • 3 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1/2 inci halia - hiris nipis & halus
  • 4 ulas bawang merah / 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
Cara-cara:
  • tumis bahan C didahulukan dengan rempah kasar, bwg putih, halia & bwg merah/besar hingga naik bau. Kemudian tuang ke3 dalam bahan B. Jangan masukkan semua minyak menumis ke dalam kuah, untuk mengelakkan kuah terlalu berminyak (lebihan minyak tumisan digunakan utk memasak sambal merah). Masak bahan B hingga daging empuk, sesudah cukup rasa matikan api.

Bahan D (sambal merah):
  • 5 sudu besar serbuk cili / cili kering kisar - ayu pakai cili kisar
  • sedikit garam & gula
  • 1sk air perahan lemon/ limau nipis
  • serbuk perasa - ayu guna 1/4 sk serbuk pati ayam
  • sedikit air


Cara-cara:
  • Gunakan kuali dan minyak dari bahan menumis tadi ( keluarkan sedikit minyak jika terlalu banyak)
  • Masukkan bahan D dalam kuali tadi.
  • Masak sambal seketika...rasa dan tutup api
 Bahan E (hiasan)
  • Daun bawang, daun sup - hiris nipis
  • Bawang Goreng
  • Ketulan daging dalam kuah tadi ditoskan dan dihiris nipis.

Hiaskan dengan masukkan bee hoon diikuti dgn kuah sup,bahan hiasan dan sambal merah.Makan masa panas.





Savoury bread puding




Hanya 30 minit penyediaan dah boleh makan ketika panas atau sejuk memang marbeles Savoury Bread Puding ni yang penting semua bahan sampingan ada. Hampir setiap minggu resepi roti mesti ada dalam rumah ni ^-^ nak buat macam mana kan....dah anak-anak lagi minat makan roti dari nasi, ibu apa lagi jalankan tanggungjawab melayan kerenah anak yg semakin besar.
Hidangan ni ayu ingat susah sangat nak menyediakannya ....rupanya lagi cepat dan mudah. TQ ya pada kawan-kawan yg selalu sembang dengan ayu di FB hampir setiap hari   sampai tergoda dengan setiap hidangan yg korang tunjukkan dan macam dapat ubat pelali plak . Mesti ada yang pernah mencuba dan juga baru nak mencuba boleh lah lihat resepi kat bawah nun.


Savoury Bread Puding
Ayuazren...

Bahan-bahan: 
3keping roti sandwic dgn germa gandum - massimo
Cheddar Cheese
Sosej - potong serong tak nipis sangat
Crab Stick - potong kecil
1labu bawang besar - potong bulat
1ulas bawang putih - cincang 
2biji telor 
120ml susu segar
mixed herb
Olive oil 

 Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis kedua jenis bawang hingga naik bau. Masukkan potongan sosej, crab cheese dan mixed herb. Kacau rata dan tutup api.
  2. Dalam bekas lain pukul telur bersama susu hingga kembang. Ayu guna whisk tangan jer.
  3. Roti tadi di potong empat bahagian atau carik2.
  4. Ambil loyang atau bekas bekas yg boleh masuk oven. Letak sikit olive oil atas dasar loyang.
  5. Susun atur roti. Taburkan separuh dari bahan tumisan dan cheese di atas roti 
  6. Curah sebahagian susu dan telor yg di pukul tadi.
  7. Ulangi langkah yg sama dengan susunan roti dan bahan tumis terakhir beserta cheese.
  8. Taburkan sedikit rempah herb.
  9. Bakar pada suhu 180c masa 20min. Ikut tahap kepanasan oven masing2. Perlu di ingat oven mesti dipanaskan terlebih dahulu.Ayu guna api oven atas bawah.
  10. Selamat mencuba.




CINNAMON SCONES with CHOC CHIPS





Dah lama ayu buat scones ni cuma tak berkesempatan nak berkongsi dalam blog yg dah bersawang huh! penat cuci sawang-sawang ni tau. Scones ni baru pertama kali ayu cuba buat sendiri dan baru 2kali makan. Memula makan masa di Cameron Highland, kesiankan......orang lain dah banyak kali makan benda ni.  Biasanya scones ni di makan dengan butter dan jem strawberry atau yg suka dan sesuai dengan tekak. Resepi ni ayu amik dr satu blog masakan omputih dan dah di tokok tambah, ayu pun dah lupa nama blog tu.

CINNAMON SCONES with CHOC CHIPS
Bahan-bahan:
2 cups (260 grams) all-purpose flour
1/3 cup (65 grams) granulated white sugar
2 teaspoons (10 grams) baking powder
1/8 teaspoon salt
6 tablespoons (85 grams) chilled, unsalted butter, cut into pieces
1 cup choc chips
1 large egg, lightly beaten
1 1/2 tsp cinnamon
1 teaspoon (5 grams) pure vanilla extract
1/2 cup (120 ml) milk or cream

Cara-cara:
  • Ayak tepung dan baking powder, kemudian satukan dengan butter kemudian gaulkan hingga adunan menjadi seperti serbuk roti dan cinnamon.
  • Kemudian masukkan gula, garam dan choc chips dan gaul rata.
  • Dalam bekas yang lain pukul telur, vanilla dan susu hingga sebati.
  • Tuangkan adunan telur tadi kedalam adunan tepung dan gaul hingga rata.
  • Bentukkan scones berbentuk bulat atau mengikut citara sendiri
  • Bakarlah dalam oven selama 20-25 minit dengan suhu oven 180

parpu telur tanpa santan



Parpu Telur dah lama sangat nak mencuba sejak rakan maya asyik tunjuk dan masak parpu ni. Hmmmm kawan tu kata senang sangat nak membuatnya cuma kalau dah vitamin "M" lagi kuat memang tak masak ler sampai bila-bila. Pagi ni nampak kak Zita buat parpu lagi yang mudah dan ringkas tanpa guna santan, lagi simple dan mudah tak penat-penat nak memerah kelapa.

Parpu atau kuah dhal ni boleh di makan dengan roti atau nasi.....Ayu tadi makan dengan pratha ku balun jer apa yang ada pastu petang panaskan makan dengan nasi plak :) Jom tengok resepi mudah.

Bahan-bahan:
1/2 cawan kacang dhal - rendam semalaman
2ulas bawang putih - hiris halus
2 ulas bawang merah - hiris halus
1sdk halba campor
2 biji telor
3helai daun kari - tak letak tiada stok
2 tangkai lada kering - ayu guna cili hijau
1 batang carrot
1/2 sdk serbuk kunyit
Perasa  secukup rasa.

Cara-cara:
  • Rebus kacang Dhal hingga lembut dan masukkan serbuk kunyit.
  • Masukkan carrot.
  • Tumis bawang putih, bawang merah, daun kari, lada dan halba campor hingga naik bau dalam kuali.
  • Curahkan dalam kuah parpu tadi.
  •  Pecahkan telor dan biarkan telor masak.Jangan kacau sampai hancur ya.
  • Hidangkan.

Pulut Durian Santapan Malam



Post larut malam hahahaha....sukarnya nak dapat durian ni, mungkin sebab bukan musim atau durian dah kena borong dengan tokey buat crepe. Nasib baik lah ada saki baki durian yg telah ayu awetkan dlm peti haaa lom sempat jadi tempoyak pun kalau kena cara penyimpanan yg betul.

Petang tadi sebelum kuar bawa anak gi taman kat tasik Ayer keroh, ayu dah kukus pulut dulu xbanyak pon setakat ayu dan hubby nak makan jer....anak2 tak minat sbb bau durian tu derang kata busuk hmmmm.....
Ingatkan esok baru nak buat kuah tapi memandangkan takut penyakit M melanda dengan begitu dasyat cecepat perah santan buah kuah durian, alaaaaa tak lama pon kalau semua barang dah cukup lengkap.

PULUT DURIAN 

Bahan-bahan:
1pot beras pulut - direndam 2 atau 3jam
50ml santan - ayu guna susu cair sbb santan xde
sedikit garam
Santan 1/2 biji kelapa
3 or 4 ulas isi durian
1kpg gula kerek
1 helai daun pandan

Cara-cara:
Beras pulut di kukus apabila dah separuh masak, ayu kuarkan pulut dr kukus gaul dgn susu dalam bekas pastu masukkan balik dalam periuk kukus dan tunggu sampai betul2 masak.
masukkan santan dan gula dalam periuk dan masak atas dapur dengan api slow, kacau perlahan.
Masukkan daun pandan yg disimpul  dan 3 ulas durian. Biarkan hingga masak dan kuah sebati. Rasa dan kalau kurang manis boleh tambah gula.
Hidangkan.

Aidiladha 2012

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA 
2012M / 1433H.....

Semoga kehadiran raya kali ini dapat mengeratkan lagi hubungan sesama keluarga dan sanak saudara. Rindunya dengan suasana kampung seperti tahun-tahun sebelum ini, dapat bermaafan bersama kedua ibu bapa, adik beradik dan anak-anak saudara. Lepas solat Raya Aidiladha sesama pergi tempat penyembelihan lembu korban. Masa ni terkeluar lah soklan dari anak kecil akan bertanya dgn ibu atau ayah "Mengapa kita perlu korban lembu di Hari raya Haji???" ini soklan anak kecil saya Muhd. Airiel yg kali pertama melihat ibadah korban dgn jarak dekat.

Majlis Korban di teratak Ayahanda & Bonda, Endau Johor.

 Aidiladha juga diberi gelaran sebagai hari raya haji kerana ia diraikan ketika umat Islam mengerjakan salah satu dari amal ibadah yang termasuk di dalam rukun Islam yang lima, iaitu ibadah haji. Di samping itu, Aidiladha juga dikenali sebagai hari raya korban kerana antara syiar semasa merayakannya adalah mengorbankan haiwan seperti unta, lembu, kambing dan biri-biri.

Ibadah korban dilakukan sempena memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup menyembelih anak kesayangannya Nabi Ismail a.s kerana taat kepada perintah ALLAH. Namun, berkat kesabaran serta ketaatan kedua-dua ayah dan anak ini maka ALLAH telah menggantikannya dengan seekor binatang ketika Nabi Ibrahim sudah bersedia menyembelih anaknya itu. Peristiwa ini telah dirakamkan oleh ALLAH sebagaimana firman ALLAH S.W.T:

"Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpiku bahawa aku akan menyembelihmu. Apakah pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai ayah, lakukanlah apa yang diperintahkan kepadamu. Insya ALLAH, ayah akan mendapati aku termasuk orang-orang yang sabar.
Setelah kedua-duanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah ALLAH itu), Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah. (KAMI sifatkan Ibrahim dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah KAMI).
Lantas KAMI menyerunya: Wahai Ibrahim! Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu. Demikianlah sebenarnya KAMI membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan.
Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata dan KAMI tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar serta KAMI kekalkan baginya (nama yang harum) di kalangan orang-orang yang datang terkemudian." – Surah al-Soffaat: 101-108.

Memandangkan raya kali ini kami tidak pulang ke kampung di sebabkan suami tiada cuti....saya hanya sempat menyediakan hidangan yang simple ini sahaja sebelum suami masuk office selepas solat Aidiladha.


 


kembali

Assalamualaikum.....
Lamanya ayu tak menjengah blog ini, rasa2nya bermula minggu pertama puasa hingga lah hari ini baru bersua kembali. Sepanjang menyepi diri dari blog tidak bermakna Ayu terus menyepi tanpa mengisi dengan perkara yg berfaedah.

Alhamdulillah bisnes kecilan yg Ayu jadikan waktu mengisi masa terluang selain menjaga anak2 sepenuh masa di rumah telah mendapat sambutan yg menggalakkan dalam beberapa bulan ini dan berharap bidang yang Ayu ceburi ni akan lebih maju lagi.

Hmmmm kalau nak tau produk paling laris dan mendapat permintaan yg ramai iaitu "faz florenta" dan "samperit" hingga Ayu terpaksa tolak permintaan tempahan dari kastemer yg buat order pada minggu ketiga puasa, memandangkan Ayu seorang diri yg menyiapkan tempahan tanpa ada pembantu.

Dalam kesibukan berhari raya mungkin makan kuih, ketupat,lemang dan macam2 juadah banyak dan perubahan cuaca antara 2 negeri, ya Ayu balik Johor dan Kelantan....kami anak beranak kurang sihat demam selsema batuk.Dan tidak ketinggalan menghadiri majlis perkahwinan adik perempuan sebelah hubby di dalam minggu pertama raya.

BROWNIES II


Alhamdulillah berjaya juga akhirnya belajar buat Brownies bersama kakak Sapura... Walaupun Ayu agak ketinggalan dari rakan2 GBS yang dah pergi menuntut ilmu terlebih dahulu. Banyak ilmu yang boleh didapati dari kak Sapura bagi seiapa yg mengikuti kelasnya. Memang Best dapat mencuba pelbagai resepi dari orang yang lebih berpengalaman dalam bidang bakeri terutama bila kita cuba dan berjaya buat dengan apa yang dipelajari didengari.

Brownies nie kalau dah makan sepotong mesti nak rasa makan lagi, sebab ciri khas brownies ada rasa coklat yang enak dengan tekstur yang padat dan moist. Brownies juga bukan setakat bakar dalam oven tapi boleh juga dikukus, yang pasti rasanya enak dan lazat.

Sebenarnya semalam ingat nak hias atas Brownies seperti kawan-kawan yg telah cuba seperti cikgu tunjukkan....tapi tak sempat buat sebab masa brownies baru masak ada sedara dari kampung datang bertandang secara mengejut....abang Ngah bersama isteri dan mertua abang. Jadi hiasan pun ala kadar jer sebab dia orang datang pun sebentar kerana ada urusan lain di Melaka. Dapatlah family abang ngah merasa sikit sorang siap ku tapau lagi untuk dia orang bawa balik....

Hehehehe...nak tergelak bila anak sulung dia makan bertambah ^_^ kan dah ku kata SEDAP....siap dia nak buat sendiri, yang sebab ku tergelak tu pasal ayah kak long ni kata "mana ada masa nak buat semua ni, dengan study lagik" hehehehehe...Hmmm sape tak kenal abg ngah ku ni mana minat dengan cake atau kuih-kuih ni tambah plak manis. Tak pe kak long... nanti cuti semester boleh masuk kelas brownies belajar dengan mak cik okay :) yuran kelas suruh ayah sponser hehehehehe....

Okay bagi sesiapa yang nak merasa boleh PM Ayuazren atau tempah dengan Kak Sapura di Serdang, Selangor....kakak ni pun ada buka kelas, " A Cake Story" Home Bakery.

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI NEGERI 9

Alhamdulillah...dapat juga merasa ayam masak lemak negeri sembilan....sedapnyer bau daun kunyit dengan serai....biasa masak lemak mesti letak bawang tapi berbeza pula dengan org negeri 9 tak letak langsung. Tapi yang Ayu masak ni kurang pedas sikit sebab nanti anak yg kecik takut tak tahan pedas cili padi...

Biasanya kakak ipar kalau duduk umah dia mesti ada masak lomak ni almaklum org negori...memang best rasa masakan lemak terutama kalau dapat makan masak lemak daging salai gerenti tambah nasi.

Resepi : Ayuazren
AYAM MASAL LEMAK CILI PADI N.9

Bahan-bahan:)
1/4 ekor ayam
10 tangkai cili padi hijau - tumbuk lumat
Kunyit hidup besar ibu jari - tumbuk sekali dgn cili
2btg serai
1helai daun kunyit
1 kpg asam keping
Santan


Cara-cara:-
Tumbuk cili padi bersama kunyit hingga lumat. Bagi yg suka blend pun boleh juga tapi lagi sedap tumbuk pakai lesung.

Masukkan ayam yg dibersih bersama cili padi, kunyit dan serai. Gunakan api perlahan dan kacau hingga kering air yg keluar dari ayam.

Kemudian masukkan santan cair hingga mendidih ....barulah masuk santan pekat, asam keping dan garam dan gula secukup rasa. Kacau perlahan supaya santan tidak berketul. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan rasa-rasa dah masak ayam tu boleh matikan api dan hidangkan.

*Kalau nak letak kentang pun boleh...ayu tak letak sebab tiada stok kentang.

Magnet fridge Kelantan


Yeay..... dapat magnet lagik dari kawan yg duduk di Kelantan...suka sangat sebab dapat tambah ruang yang kosong di pintu peti ais. Terimak kasih kak Shukriah rakan FB. hehehe...pergi Kelantan dah banyak kali, hampir setiap tahun mesti balik sana tapi tak pernah yang terjumpa magnet sana. Lepas ni magnet mana plak akan di terima... psstttt saper - saper yg nak bagi magnet kat Ayu amatlah dialu-alukan :) muka tak malu

Spaghetthi Carbonara with Chicken


Sedapppp nya Spaghetti Carbonara nie.....mcm orang terkujat kejap hehehe.... 1st time Ayu masak sendiri kat rumah biasa makan kat restoren fast food itu pun sekali sekala ya lah nnt kalau banyak kali makan bikin kasi tekak ni muak plak...dah nama tekak Melayu kan....

Hmmm...anak-anak pun nampak laju jer makan, sedap ler tue....kalau tanya dgn chef cilik Airiel memang dah tau jawapan dia mesti kata tak best huh! kekadang geram dengan budak ni susah sangat nak dapat pujian dari dia, yang pasti makanan yg di hidangkan selalu habis dan bertambah...Airiel ni pun ada masa memang cerewet bab makanan kalau tak kena dengan selera dia....

SPAGHETTI CARBONARA MUSHROOM with CHICKEN
Resepi Ayuazren

Bahan-bahan:-
250gm Spaghetti - utk 3 hidangan
1 tin Carbonara Mushroom
2ulas bawang putih - ketuk dan cincang
150gm hirisan ayam - bhgn isi ~ ayu suka letak perencah banyak
1/2 cwn air
Sedikit parsley flakes - xde pun tak pe
2pcs frankfurter ayam berkeju - potong serong
1sdb Olive oil

Cara-cara:-
Rebus spaghetti dalam periuk...angkat dan toskan. ketepikan.

Panaskan pan dengan olive oil...tumis bawang hingga wangi dan masukkan pula hirisan ayam. Apabila ayam sudah masak masukkan sosej kacau rata....Lepas tu masukkan Carbonara Mushroom...kacau rata...kuah agak pekat...masukkan air dalam 1/2 cawan atau agak-agak ikut kepekatan yang diingini.

Setelah siap boleh lah dicurahkan sos carbonara ke atas spaghetti dalam pinggan dan taburkan parsley flakes...kalau nak dapatkan spaghetti kena sama rata dengan sos boleh masukkan dlm pan yg ada sos carbonara tadi dan gaul rata sekejap dan hidangkan.

soto ayam


Soto Ayam hidangan favourite keluarga Ayu, ingat lagi setiap kali balik kampung...Ayu dengan adik beradik semua balik berkumpul rumah mak bak mesti soto ni tak ketinggalan dan yang pasti hasil dari tangan mak. Mak masak apa pun mesti sedap makan bertambah diet pun hilang ntah ke mana heheheehe..

Biasanya kuah soto mak guna sup bunjut adabi selain bahan tambahan yg dia gunakan, tapi kali ni Ayu menggunakan Rempah Soto Mak Siti dah lama beli rempah tu cuma tunggu semangat R datang bertandang....dan penambah sedap ada bergedil... pertama kali Ayu mencuba buat sendiri dan terus jatuh cinta...sebab sebelum ni penah lihat kakak ipar buat sendiri selain tu pernah sekali makan kat kedai tapi tak berapa kena dengan selara Ayu....


SOTO AYAM
Olahan Ayuazren

Bahan A
Ketupat /nasi impit yg di rebus
1/2 ekor ayam
1/4 ayam - ayam yg di belah 4 dan ambil 1/4bhgn isi
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah Pelaga
Air secukup yg di kehendaki
Garam secukup rasa
Minyak menumis

Bahan B
4ulas bawang merah/kecil
2ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1btg serai - size besar
1 1/2 sdb rempah soto Mak Siti
*Kisar semua bahan B

Hiasan 
Bawang Goreng
Daun Sup 
Daun Bawang
Kacang Goreng
Suhun - di goreng

Cara-cara
  1.  Perapkan ayam dengan bahan yg dikisar selama 1/2 jam atau nak lagi meresap rempah boleh perap lagi lama.
  2. Didih air dlm periuk, masukkan 1/4 bhgn ayam...rebus hingga masak.Angkat dan tos dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga serta ayam yg diperap tadi  hingga terbit bau.
  4. Masukkan air lebihan rebusan, kalau tak cukup tambah lagi dan biar mendidih serta ayam separuh masak.
  5. Angkat ayam dan toskan. Lepas tu boleh goreng ayam tadi. Sejukkan dan siat2 isinya.
  6. Kuah sup tadi masukkan garam secukup rasa. kalau nak kuah yg byk boleh tambah air dan tambah rempah soto Mak Siti.

BERGEDIL AYAM

Bahan-bahan
1/4 bhgn Ayam yang di rebus
2biji kentang -rebus dgn kulit
1/3 cwn Bawang Goreng - Ayu guna homemade lagi sedap
Daun sup - cincang
1/2 kiub pati ayam
2 sdt lada sulah
garam secukup rasa
1biji Telur

Cara-cara
  1. Sediakan mangkuk besar
  2.  Ayam yang di rebus tadi cincang halus-halus.Masuk dlm mangkuk. ketepikan
  3.  kentang dibuang kulit dan potong-potong dalam size 1/2 inci tebal. Kemudian goreng kentang hingga kekuningan. Dah masak angkat tos dan sejukkan.Akhir sekali tumbuk lumat dan masuk dalam mangkuk.
  4. bawang goreng di tumbuk lumat dan masuk dalam mangkuk.
  5. Masukkan daun sup, kiub pati ayam, lada sulah dan garam ke dalam mangkuk.
  6. Gaulkan semua bahan dlam mangkuk tadi dan kepalkan dan jadikan ia btk bulat leper.
  7. Celup bergedel tadi dalam telur dan goreng. apabila dah garing boleh angkat dan toskan.



Happy Birthday boy


Assalamualaikum...
Saya nie Airiel 
Hari ini 29th May, umur saya dah genap 6 tahun...
dah besar kan???


Hmmm....yang ini adik saya Alya
Comel kan???
tapi suka kacau masa wat homework...
saya tak kisah sebab dia pun nak pandai macam saya...


Sedap kek nie.....saya pilih sendiri.... ibu buat dekat kedai 
Best kan???
walaupun ibu pandai buat kek sekali sekala nak makan kek kat luar plak...


Ini hadiah dari Ayah dah jadi sebahagian koleksi saya....
Ibu kata, sejak umur 2 1/2 tahun saya dah suka toys macam ni....
Haaa... lagi satu  ia boleh menguji minda...
Ayah kata hadiah ni 2 in 1 untuk besday dan exam 1/2 tahun saya dapat capai markah yg ayah ibu inginkan ....mestilah semua A


Jom menyelam.....
rasa seronok sangat...kalau lah ada pool kat rumah mesti hari-hari saya terjun dalam pool nie


Sedapnyer....Indulgance Cake
pssstt...saya ancem tak??
Ok lah semua...insyaAllah besday tahun hadapan kita jumpa lagi...
BYE....


Sarapan Apa?

Good Morning semua... amboi semuanya nampak ceria pagi ni :) mesti masih tak dapat lupa kenangan semalam kan? dapat ucapan, kucupan dan hadiah lagi dr insan-insan yang tersayang dan paling best dapat berkumpul bersama keluarga dengan makan-makan di luar....

Hmmm cuaca hari ni pun nampak ceria jer, Ayu ingat nak berkebun sekejap dah naik semak dengan rumput-rumput dah panjang hampir menutupi tanaman sayuran dan bunga.


Ok pagi ni hanya sediakan sarapan koko krunch untuk Airiel mengalas perut sebelum ke tadika sementara menunggu jam 10am nnt. Ikutkan hati anak bujang Ayu memang tak mahu sarapan pagi2 tapi saje di paksa takut perut masuk angin plak.

Nasi Kuning Ayam Panggang Kerisik


Salam siaran kembali...lama kan ayu menghilang tinggal rumah pun dah macam nak bersawang....sebenarnya masalah yang sama berlaku lagi lappy meragam dah macam hilang semangat untuk berblog....kalau yg mana add friend dangan Ayu mesti tau ayu tak menghilang sebab masih online di facebook.

Kali nie Ayu mencuba resepi Nasi Kuning Ayam Panggang Kerisik yang di beri oleh kak June Cappola. Memang ternyata sedap sebab ini dah masuk kali kedua ayu hidangkan untuk hubby dan keluarga. Rata-rata semua kata "SEDAP" siap bertambah nasi dan lauk....dengan hidangan nasi yg ada rasa lemak tapi tidak memuakkan (bagi tekak Ayu & family) dan ayam yg bau semerbak wangi dengan kerisik....fuhhh! ni sape yang DIET memang kelaut....boleh di hidangkan bersama kuah sup.

Thanks kak June sudi kongsi resepi ni dan izinkan ayu syer di blog yang masih baby lagi hehehehe...setiap resepi kak June yg ayu cuba memang tak pernah menghampakan....bagi yang ingin mencuba resepi nie jangan lupa ya kredit kepada empunya resepi :)

NASI KUNING AYAM PANGGANG KERISIK
Sumber: June Cappola
Olahan: Ayuazren

Bahan A - Nasi Kuning
3 cawan beras basmati atau jasmine - Ayu guna basmati
3 cawan air rebusan ayam/chicken broth atau kuib pati ayam dicampur dgn air
3/4 cawan santan
1 btg serai-diketuk
1 tsp zest lemon
1 in halia dihiris atau diketuk
1/2 tsp serbuk kunyit
1 tbsp garam secukup rasa

Cara-cara:
Beras di cuci bersih dan di toskan (ayu rendam sekejap beras tu bila masak nnt beras akan panjang).
Masukkan semua bahan dlm periuk rice cooker kecuali beras biarkan air didih kemudian masuk beras  masak mcm biasa.

Bahan B -  Ayam Panggang Kerisik
1ekor Ayam belah 4
3 sudu besar kerisik*
2 btg serai*
6 ulas bawang putih *
3 ulas bawang kecil*
2 sudu besar pes halia* - ayu guna halia size 1 inci
2-3 btg cili merah atau 2-3 sudu besar cili kisar* ( kalu nk lg pedas bole tambah lada kecil)
2 sudu teh serbuk ketumbar* - ayu guna 1sdb ketumbar biji
1 sudu teh serbuk jintan manis* - 1sdb jintan manis biji
1 sudu teh serbuk kunyit*
2 sudu teh garam*

Cara-cara:
Kisar semua bahan2 yg bertanda*. kepingan ayam dikelar2 kemudian campurkan bahan kisar dgn ayam dan gaul rata (sumbat2 marinate dlm kulit ayam).
Perap kan selama 1-2 jam. Panaskan oven atau grill pd suhu 400'F. bakar selama 1 jam 15 min atau hingga masak dan golden brown ( kulit ayam jadi ranggup).


Cara ayu untuk bahan kisar....serai, bawang putih, bawang kecil, halia, kunyit, garam dan cili kisar di blender sama manakala ketumbar dan jintan manis ayu tumbuk. Selepas tu bhn yang tumbuk di campur dengan bahan blender dan gaul dgn ayam. Rasa aroma rempah lagi menyerlah....

Selamat Hari Ibu

 Selamat Hari  Ibu...terutama puan Hajah Zaiton, moga mak diberi kesihatan, ceria bersama bak, anak-anak dan cucu-cucu yang tersayang. Setiap pengorbanan mu tak dapat di balas...hanya doa' untuk mu Mak.
Untuk hubby thank you so much atas pemberian awal hadiah sempena Hari Ibu....suka sesangat, kecil tapi sangat bermakna setiap saat dan detik...
Bagi ku setiap hari adalah Hari Ibu, walaupun sambutan Hari Ibu di sambut setiap hari Ahad minggu ke-2 bulan Mei setiap tahun...

Bilis Goreng Tengah Bulan....


Assalamualaikum semua....
Rasa macam mengantuk sesangat petang ni mata nak celik pun dah tak larat....teringat plak ada menu yg belum updated lagi. Menu simple kalau masa bujang2 dulu duit gaji dah tinggal ciput...waktu pertengahan bulan....ni ler hidangan yg selalu dimakan dengan nasi panas dari sepinggan nasi dah jadi 2pinggan nasi. Memang best lauk ni....ingatkan diri sendiri jer yg suka rupa2 nya hubby pun ikut sekali. hehehehe....

Sources: Ayuazren
Bilis Goreng Tengah Bulan.
Bahan-bahan:-
100gm ikan bilis - dah dibelah dua dibasuh dan toskan
1sdk cili giling
1sdk kicap 
1sk sos tiram
1sdk sos tomato
1ulas bwg putih - cincang
1labu bwg besar - potong baji
1 tangkai cili besar - potong serong
5 tangkai cili padi - potong bulat2
1/2 sdk gula
sedikit minyak utk menggoreng


Cara-cara:-
1.Panaskan minyak dlm kuali. Masukkan ikan bilis....goreng hingga garing dan angkat.
2.Tumis bwg putih dgn menggunakan minyak yg di gunakan utk goreng bilis....kalau minyak byk sangat boleh kurangkan.Setelah naik bau masukkan cili giling tumis sampai 1/2 garing.
3.Masukkan pula sos tiram, tomato dan kicap. kacau sampai rata.
Masukkan ikan bilis bersama cili besar, cili padi dan bwg besar.Akhir sekali tabur gula dan kacau seketika.
4.Angkat dan hidang untuk di makan bersama nasi panas.

Jus Lempoyang


Salam pagi Sabtu.... alhamdulillah cuaca di luar amat baik, biasa waktu cenggini sibuk kedengaran bunyi kenderaan motor dan kereta melalui jalan utama hadapan rumah...mungkin ramai yang masih sambung tidur selepas subuh tadi agaknya...sekolah pun cuti.

Siapa pernah dengar atau lihat pokok atau isi lempoyang? Eh bukan Husin Lempoyang dalam citer P.Ramlee ya....rasanya kalau generasi baru mungkin tak kenal kot hanya sekadar pernah mendengar sahaja. Lempoyang ni sejenis pokok Halia hutan. Ayu ni jenis beruntung sikit ler sebab pokok ni memang Mak ada tanam di persekitaran rumah...senang bila-bila masa nak makan atau minum jus boleh terus ambil ajer....SEGAR dari LADANG muehehehe.... Zaman sekarang nak mudah boleh jer cari minuman segera yang di dlamnya terdapat khasiat lempoyang. Tapi kalau nak yang fresh lebih baik buat jus sendiri selain tu boleh juga potong kecil-kecil jadikan ulam semasa makan nasi.

Kegunaan lempoyang nie....ia boleh membersihk-+*an/ mencantikkan kulit, menambah selera makan, buasir, menghilangkan cacing, buang angin, bisa-bisa badan, mencuci peranakan dan organ wanita dan badan kita pun akan menjadi lebih segar....

Okay, macam Ayu ni memang susah sikit nak makan ulam lempoyang...lebih rela minum jus seperti di atas tapi bukan amik satu gelas setiap hari, cuma 1/2gelas dari gambo di atas tu....dah tu nak minum memang tak tahan dengan bau lempoyang ni...apa yang Ayu buat tahan "nafas" terus telan jus tu....dah habis cepat-cepat Ayu makan 1sudu MILO hehehehe gara-gara untuk mengelakkan jus ni kuar semula. Jom Ayu kongsi cara penyediaan jus lempoyang......

Sources: Ayuazren
Bahan-bahan:-
Lempoyang
Ibu Kunyit - letak sikit jer 
Air Masak
sedikit garam

Cara-cara:
Basuh bersih lempoyang dan kunyit, potong kecil-kecil. Masukkan dalam blender yg dicampur air dan sedikit garam.Blender sampai lumat. selepas itu tapis dan ambil airnya sahaja. Ayu biasa buat stok untuk satu minggu letak dalam botol dan simpan dalam peti ais. Sesuai di minum waktu pagi atau sebelum masuk tidur (malam).



PD - Family Day

Hmmm....sejak akhir2 nie rasa mcm malas jer nak updated blog mungkin sebab cuaca di Melaka panas tu yg sampai badan pun macam lemah semacam jer. Minggu lepas family sebelah hubby datang berkunjung sambil tu dia orang nak gi melawat adik ipar yg dah tamat Latihan Perajurit (askar - KAGAT). Dalam kesempatan tu hubby ajak bercuti sekali di Port Dickson...orang yg paling happy sesangat si Airiel sebab kalau bercuti mesti tidur di hotel yang ada kolam mandi hehehehe kerja nak berendam ajer....

Jom layan suasana tempat percutian menghadap laut selat Melaka....





Masuk jer perkarangan hotel....Abg Nuar Zain 
dah sedia menanti hehehehe.....












Permaisuri Hotel....kami tidur kat sini ler...bilik 1001 tingkat paling atas sekali jenis apartment terdapat 3 kamar tidur, 2 kamar mandi, ruang istirehat, ruang makan dan dapur serta ada balkoni menghadap ke laut. Harga pun boleh tahan jugak ler dengan keluasan bilik yg diberi memang selesa untuk percutian family yg besar.



Airiel dan Alya bukan main seronok mandi manda... almaklum memasing dah pandai berenang dengan pelampung keselamatan heheheehe......





Pandangan swimming pool di ambil dari balkoni....



Taniah Icik dah berjaya tempuhi ujian latihan selama 6 bulan di Kem Port Dickson dan Selamat Berkhidmat untuk Negara dan bangsa :)











Seramai 2,214 orang Perajurit Muda, Lelaki dan perempuan....







Kami sudah kekenyangan.....makanan di Restoren Nasreen seafood menepati citarasa kami....

Ice blanded Tembikai


yeay.....balik dr cuti dapat blender ais, hmmm dalam kepala nak wat ice blanded tembikai memandangkan kat umah ada buah tembikai yang MIL bawakan. Sejuk jer tekak ni... walaupun keadaan cuaca di luar rumah sekejap panas sekejap sejuk....janji hati gumbira....

Bahan-bahan:-
500gm buah tembikai
Ais ketul kecil-kecil
Susu cair 1/2 cawan
Gula 2 sudu besar
secubit garam

Cara-cara:-
Masukkan semua bahan dalam blender...kisar hingga halus dan berbuih di atas permukaan.
Dah siap boleh hidang dalam gelas bersama hiasan tembikai di sisipkan tepi gelas.

Cucur Udang

Salam petang semua....minum petang bersama anak-anak, Ayu buatkan cucur udang yang rangup di luar dan lembut di dalam kegemaran Airiel dan 'Alya. Seronok lihat 2 beradik nie main basikal di halaman rumah dengan kicauan burung pipit yg mencari makanan di taman larangan. Sekejap2 si Alya berlari-lari mengejar sekumpulan burung tue.... ibu dia orang plak laju jer mengunyah cucur ni tak sedar dah 3ketul habis masuk mulut hehehe.... jom lihat resepi kat bawah nie...

Cucur Udang
Sources: Ayuazren

Bahan-bahan:-
2cwn tepung gandum*
Udang
1/2 sdb baking powder* -ayak dgn tepung  
1/2 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Bawang besar - potong dadu
Carrot - potong dadu
kobis - hiris halus
daun kucai - hiris
1 biji telor
1 1/3 air sejuk - dlm peti ais
Minyak

Cara-cara:-
  • Campur semua bahan kering dalam satu bekas. Gaul semua bahan bagi rata.
  • Masukkan telor dan air sedikit demi sedikit sambil kacau hingga habis air.
  • Panaskan minyak yg secukup dengan api sederhana
  • Ambil senduk kecil besi rendam dalam minyak panas dan angkat.
  • ambil bancuhan tepung tadi guna senduk lain letak dlm senduk yg direndam minyak panas dan ambil seekor udang letak di atasnya..
  • masukkan dalam minyak dan goyang2 kan sedikit senduk...amik pencucuk lidi satay, korek sikit cucur tadi utk keluar dr acuan senduk.
  • Terbalikkan cucur dan goreng hingga garing kedua-dua belah.
  • Bila dah garing angkat dan toskan.
  • Ulangi proses yang sama hingga bacuhan tepung habis.
  • Hidangkan bersama sos cili....Ayu guna sos cili Thai cuma letakkan sedikit air suam dalam sos cili thai dan kacau bagi sekata.


Egg Tart


Morning....walaupun matahari semakin terpacak atas kepala kalau duduk kat luar rumah ya...resepi yang sebelum ni ayu ada bagi tau yang ayu ada buat dessert masa makan nasi ayam Ipoh...ok resepi ayu dah tulis di bawah nun di sini dalam keadaan line internet yang melembabkan....biasa orang buat tart guna bekas tart yang khas tapi kali ni saje buat lain dari yang lain guna bekas remekin....nampak tek remekin tue cantik kan? ada bermacam warna harga pun murah jer janji sedap mata memandang....


Sources : Zkinda mz Myresepi & Lily Talib & Norsha
Bahan-bahan:- 
1 paket puff pastry - jenama KAWAN

Filling:-
1 cawan susu cair @ susu segar - ayu guna susu segar
4 biji telur
1 cawan gula halus - ayu guna 3/4 cawan saja.
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil vanilla esen

Caranya :
1. Ambil sekeping puff pastry dan tekan² puff pastry tu dalam ramekin atau bekas kecil. ( gelek puff tu seperti Norsha buat - supaya nipis so bila masak nanti ia tak terlalu mengembang dan menyebakan adunan telur membuak tumpah.)

2. Jika buat dalam mould tart, sekeping puff pastry tu boleh dapat 2 biji tart telur so kena kerat. Kalau guna ramekin sebijik ramekin untuk sekeping puff pastry.

Untuk Filling :
Pukul manja gula dan telur biar sebati
Masukkan kesemua bahan filling dan kacau sebati kemudian tapiskan adunan filling tu.
Tuangkan kedalam acuan yang diletakkan pastry tadi dan bakar dengan suhu 190 selama 30 minit menggunakan api atas bawah.