REMPAH RATUS KEHIDUPAN

BEE HOON SUP UTARA



Assalamualaikum & salam sejahtera......baru satu hari tak bersiaran rasa macam 1minggu lamanya, ini lah di katakan semangat berblog makin membuak-buak untuk berkongsi tentang dunia masakan dan perihal anak-anak yang sentiasa di sisi  setiap hari.

Melaka hari ini hujan....memang sejuk sangat tapi Ayu tetap kena masak juga sebab ada anak yg balik tadika nnt nak makan begitu juga yg ada tinggal kat rumah ni asyik menyebut nak bee hoon termasuk ibu sekali. 

Resepi Bee Hoon Sup Utara ni ayu ambil dari resepi kat rumah sis Ida yg jauh nun tinggal di negara matahari terbit Jepun. Kak Ida, izinkan Ayu kongsi di sini ya resepi mu ini....memang sedap sangat sampai makan bertambah dengan sambal merah pedas tu . Biasa Ayu makan bee hoon sup ni dgn sambal kicap tapi kali ini dengan sambal merah, anak-anak pun suka sampai hirup habis kuah dalam mangkuk tu.

Bee hoon Sup Utara
source: idaddapur
Bahan A:
  • 1 paket bihun kering
  • 1/2 sdk serbuk kunyit
Cara-cara:
  • Rendam bihun dengan air lebih kurang 1 jam bersama serbuk kunyit hingga lembut -ayu rebus ajer terus
  • Toskan 
 Bahan B (kuah):
  • 1 kg daging
  • Air secukupnya
Jika nak tambah tulang lembu pun boleh
  •  2 paket sup binjut
  • 1 sb rempah sup serbuk
  • 3 ulas bawang putih - di kisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 1/2 labu bawang besar / 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/4 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 inci lengkuas -diketuk
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 inci halia - diketuk
  • serbuk perasa jika suka - ayu tak letak
  • garam secukup rasa
Cara-cara:
  • Ddaging di potong kiub besar
  • Di dalam periuk masukkan daging, air secukupnya kemudian bahan kisar, bahan yang diketuk dan sup bunjut. Rebus sehingga separuh empuk.
  • Kemudian tambah bahan B yang lain dan teruskan memasak.
 Bahan C (menumis):
  • 3 btg kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang 
  • 5 bj buah pelaga
  • 3 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1/2 inci halia - hiris nipis & halus
  • 4 ulas bawang merah / 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
Cara-cara:
  • tumis bahan C didahulukan dengan rempah kasar, bwg putih, halia & bwg merah/besar hingga naik bau. Kemudian tuang ke3 dalam bahan B. Jangan masukkan semua minyak menumis ke dalam kuah, untuk mengelakkan kuah terlalu berminyak (lebihan minyak tumisan digunakan utk memasak sambal merah). Masak bahan B hingga daging empuk, sesudah cukup rasa matikan api.

Bahan D (sambal merah):
  • 5 sudu besar serbuk cili / cili kering kisar - ayu pakai cili kisar
  • sedikit garam & gula
  • 1sk air perahan lemon/ limau nipis
  • serbuk perasa - ayu guna 1/4 sk serbuk pati ayam
  • sedikit air


Cara-cara:
  • Gunakan kuali dan minyak dari bahan menumis tadi ( keluarkan sedikit minyak jika terlalu banyak)
  • Masukkan bahan D dalam kuali tadi.
  • Masak sambal seketika...rasa dan tutup api
 Bahan E (hiasan)
  • Daun bawang, daun sup - hiris nipis
  • Bawang Goreng
  • Ketulan daging dalam kuah tadi ditoskan dan dihiris nipis.

Hiaskan dengan masukkan bee hoon diikuti dgn kuah sup,bahan hiasan dan sambal merah.Makan masa panas.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan