REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Daging Goreng Ala Kaprau


Dah lama sangat mengintai kat rumah Kak Azlita Aziz dan Che Mat masakan daging yg dia orang telah cuba dari resepi kak Jee. Dengan tidak melengahkan masa sedia semua bahanuntuk masakan style Thai dan dalam masa yang sama Ayu juga masak Pucuk Paku Kacang Panjang bersama Ikan Masin Kurau. Memang marbeles sedap dimakan dengan nasi panas.


Daging Goreng ala Kaprau
Sumber: Kak Jee, Azlita & Che Mat

Bhn2:
200gm daging batang pinang di hiris nipis
1sdm pes tom yam
4bj cili padi tumbuk kasar
1labu bawang besar belah 8
1sdm sos cili
1sdm kicap manis
lada capsicum hijau/ merah/ kuning -potong dadu kasar (ikut byk mana nak letak)
Daun selasih - xletak pun

Cara2:
Daging diperap dgn pes tomyam selama 1/2jam.
Masuk minyak dlm kuali dan tumis 1/2 bhg bwg besar hingga layu dan masukkan cili hingga garing.
Masukkan hirisan daging dan goreng hingga daging tu nmpak mengecut.Masukkan sos cili, kicap dan lada capsicum dan gaul rata. Akhir sekali masukkan lebihan bwg besar dan daun selasih, gaul rata. Cuba rasa jika kurang boleh tambah garam atau gula secukup rasa.
Sedia di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan