REMPAH RATUS KEHIDUPAN

CINNAMON SCONES with CHOC CHIPS





Dah lama ayu buat scones ni cuma tak berkesempatan nak berkongsi dalam blog yg dah bersawang huh! penat cuci sawang-sawang ni tau. Scones ni baru pertama kali ayu cuba buat sendiri dan baru 2kali makan. Memula makan masa di Cameron Highland, kesiankan......orang lain dah banyak kali makan benda ni.  Biasanya scones ni di makan dengan butter dan jem strawberry atau yg suka dan sesuai dengan tekak. Resepi ni ayu amik dr satu blog masakan omputih dan dah di tokok tambah, ayu pun dah lupa nama blog tu.

CINNAMON SCONES with CHOC CHIPS
Bahan-bahan:
2 cups (260 grams) all-purpose flour
1/3 cup (65 grams) granulated white sugar
2 teaspoons (10 grams) baking powder
1/8 teaspoon salt
6 tablespoons (85 grams) chilled, unsalted butter, cut into pieces
1 cup choc chips
1 large egg, lightly beaten
1 1/2 tsp cinnamon
1 teaspoon (5 grams) pure vanilla extract
1/2 cup (120 ml) milk or cream

Cara-cara:
  • Ayak tepung dan baking powder, kemudian satukan dengan butter kemudian gaulkan hingga adunan menjadi seperti serbuk roti dan cinnamon.
  • Kemudian masukkan gula, garam dan choc chips dan gaul rata.
  • Dalam bekas yang lain pukul telur, vanilla dan susu hingga sebati.
  • Tuangkan adunan telur tadi kedalam adunan tepung dan gaul hingga rata.
  • Bentukkan scones berbentuk bulat atau mengikut citara sendiri
  • Bakarlah dalam oven selama 20-25 minit dengan suhu oven 180

Tiada ulasan:

Catat Ulasan