REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Pulut Durian Santapan Malam



Post larut malam hahahaha....sukarnya nak dapat durian ni, mungkin sebab bukan musim atau durian dah kena borong dengan tokey buat crepe. Nasib baik lah ada saki baki durian yg telah ayu awetkan dlm peti haaa lom sempat jadi tempoyak pun kalau kena cara penyimpanan yg betul.

Petang tadi sebelum kuar bawa anak gi taman kat tasik Ayer keroh, ayu dah kukus pulut dulu xbanyak pon setakat ayu dan hubby nak makan jer....anak2 tak minat sbb bau durian tu derang kata busuk hmmmm.....
Ingatkan esok baru nak buat kuah tapi memandangkan takut penyakit M melanda dengan begitu dasyat cecepat perah santan buah kuah durian, alaaaaa tak lama pon kalau semua barang dah cukup lengkap.

PULUT DURIAN 

Bahan-bahan:
1pot beras pulut - direndam 2 atau 3jam
50ml santan - ayu guna susu cair sbb santan xde
sedikit garam
Santan 1/2 biji kelapa
3 or 4 ulas isi durian
1kpg gula kerek
1 helai daun pandan

Cara-cara:
Beras pulut di kukus apabila dah separuh masak, ayu kuarkan pulut dr kukus gaul dgn susu dalam bekas pastu masukkan balik dalam periuk kukus dan tunggu sampai betul2 masak.
masukkan santan dan gula dalam periuk dan masak atas dapur dengan api slow, kacau perlahan.
Masukkan daun pandan yg disimpul  dan 3 ulas durian. Biarkan hingga masak dan kuah sebati. Rasa dan kalau kurang manis boleh tambah gula.
Hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan