REMPAH RATUS KEHIDUPAN

parpu telur tanpa santan



Parpu Telur dah lama sangat nak mencuba sejak rakan maya asyik tunjuk dan masak parpu ni. Hmmmm kawan tu kata senang sangat nak membuatnya cuma kalau dah vitamin "M" lagi kuat memang tak masak ler sampai bila-bila. Pagi ni nampak kak Zita buat parpu lagi yang mudah dan ringkas tanpa guna santan, lagi simple dan mudah tak penat-penat nak memerah kelapa.

Parpu atau kuah dhal ni boleh di makan dengan roti atau nasi.....Ayu tadi makan dengan pratha ku balun jer apa yang ada pastu petang panaskan makan dengan nasi plak :) Jom tengok resepi mudah.

Bahan-bahan:
1/2 cawan kacang dhal - rendam semalaman
2ulas bawang putih - hiris halus
2 ulas bawang merah - hiris halus
1sdk halba campor
2 biji telor
3helai daun kari - tak letak tiada stok
2 tangkai lada kering - ayu guna cili hijau
1 batang carrot
1/2 sdk serbuk kunyit
Perasa  secukup rasa.

Cara-cara:
  • Rebus kacang Dhal hingga lembut dan masukkan serbuk kunyit.
  • Masukkan carrot.
  • Tumis bawang putih, bawang merah, daun kari, lada dan halba campor hingga naik bau dalam kuali.
  • Curahkan dalam kuah parpu tadi.
  •  Pecahkan telor dan biarkan telor masak.Jangan kacau sampai hancur ya.
  • Hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan