REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Black Forest Cake


Salam kembali hari nie ayu buat kek special black forest untuk makan-makan bersama hubby dan anak-anak.  Kek ni nak buat pun senang jer bancuh itu ini ha dah siap boleh masuk terus dalam oven hehehehe...dah lama sebenarnya nak buat cuma masa jer tak mengizinkan. Kebiasaannya kek black forest ni ayu selalu beli di kedai kek kat luar sana tapi sejak dah reti sedikit dalam dunia baking dalam 2tahun tak membeli kek di kedai luar....

Ayu buat kek ni ketika Alya sedang nyenyak tidur kalau dia ada memang sah2 kek ni gerenti tak menjadi asyik kena ganggu oleh Alya sibuk kita bancuh bahan2 dia pun sibuk juga nak menolong...dah nama budak kecik kita cakap banyak kali pun bukan dia paham.

Kek ni ayu ikut resepi joy of baking kebanyakan resepi yg diberikan memang betul2 menjadi tapi biasalah kalau tak menderhaka resepi tak sah.

Black Forest Cake
Sources: Joy of Baking
Olahan: Ayuazren


Chocolate Genoise:
3 tablespoons (42 grams) hot melted unsalted butter
1/2 cup (60 grams) cake flour

1/4 teaspoon salt

1/3 cup (30 grams) unsweetened regular or Dutch-processed cocoa powder
4 large eggs
2/3 cup (135 grams) granulated white sugar 
1 teaspoon pure vanilla extract



Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C). Butter, or spray with a non stick spray, a 9 inch (23 cm) round cake pan and line the bottom of pan with parchment or wax paper.
In a bowl, sift the flour, salt and cocoa powder.In a heatproof bowl whisk the eggs with the sugar. Place over a saucepan of simmering water, and whisking constantly, heat until lukewarm (about 5 minutes). Remove from heat and transfer to the bowl of your electric mixer. Beat on high speed until the mixture is thick (about 5 minutes) (the batter will fall back into the bowl in a ribbon -like pattern). Beat in the vanilla extract. Then shift about one-third of the flour mixture over the egg mixture and gently fold in using a rubber spatula or whisk. Sift and fold in another third, and then fold in the rest. Take 1 cup of the batter and fold it into the melted butter (to lighten it). Then gently fold it into the egg batter. Pour into your pan, smoothing the top.Bake for about 20 -25 minutesor until a toothpick inserted into the center comes out clean (cake starts to shrink from sides of pan). 




Apabila kek sudah masak kita sejukkan dan bila dah sejuk kita keluarkan kek dari dalam loyang.
Potong kepada 2 bahagian atau bergantung kepada berapa bahagian yang kita nak jadikan layer. Ketepikan.
Untuk buat topping pula didalam resepi joy ada menggunakan alkohol tetapi di resepi ni ayu telah ubahkan sedikit bahan topping tapi masih menepati citarasa.

Filling:
4sdb Blueberry filling yg ada buah - boleh beli kat bakery
1 sdb tepung jagung
1 sdb gula kastor
300ml whipp topping
Cherry Merah - hiasan
Choc rice

Ambil 1 sdb blueberry filling tanpa buah campurkan gula, tepung jagung dan sedikit air kacau kasi rata dan tidak berketul. Tenggekkan atas api yg perlahan hingga pekat. Biarkan syrup tu sejuk. Sapukan syrup atas setiap kepingan layer tadi. Sapukan whipp topping dan ratakan.Letakkan lebihan filling blueberry sapuan cream tadi.Letakkan lapisan kedua dan lakukan kaedah yang sama hingga siap semua lapisan.Sapukan keseluruhan kek tadi dengan  cream dan ratakan. Taburkan choclate rice disekeliling kek dan susun buah ceri di permukaan atas kek. Ditengah2 kek boleh tabur kepingan coklat yg telah diparut. Boleh hias kek ikut kreativiti sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan