REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Ikan Bakar Percik kelantan


Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung
1 sudu makan lada kisar (bhn2 campuran lada kisar)
* lada kering
* bawang merah
* bawang putih
* kunyit
* lengkuas
* halia
1 kotak santan segera (ayu guna 200ml punya)*
1 batang serai (sedang) -ayu hiris halus2 kalau nak tumbuk
1sudu makan tpg jagung atau tpg beras - bancuh dgn sedikit air
1 kpg asam keping
Garam dan gula secukup rasa- utk gula ayu guna gula kerek size bulat kecil (1/2 jer)

Cara-cara:
Ikan dibersihkan dan dikelar-kelar dan lumur sedikit garam.
Tenggekkan periuk yg berisi santan di atas api. Masukkan bhn2 campuran lada kisar dan serai, kacau kasi rata. Masak dan masukkan garam dan gula.
Masukkan tepung jagung yg dibancuh tadi, kacau dan masak hingga pekat.
Ikan tadi bakar 1/2 masak pastu amik kuah percik dan lumur pd ikan.ulang lumur kuah tu hingga ikan betul2 masak.

*santan dlm kotak tu ayu tambah sikit air dlm 25ml.

SELAMAT MENCUBA...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan