REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Kuih Koci

 
Bhn2:-
Daun pisang di layur atas api - potong size 5'' x 5"
1bj kelapa parut muda
1buku gula kabong
3cwn tpg pulut
1/2 cwn santan pekat + sedikit garam
1 1/2 cwn air
 
cara2:-
1.daun pisang dah layur atas api br potong ikut size.
2.cairkan gula dgn sedikit air smpai pekat pastu masuk kelapa parut dan kacau hingga kering berkilat.
3.tpg pulut digaul dgn air, lebih baik masa nk uli tu letak sikit2 smpai mcm buat dought buah melaka.
4.amik 1helai daun pisang lebar tapak tangan letak sedikit minyak masak, ayu guna ni utk buat tpg tu bulat2 kecil dan leperkan supaya senang nnt nk tutup balik inti bila dah letak inti mcm gamba kat atas.
5.pindahkan adunan koci ke atas daun pisang 5"x5" ltak ditengah2 pastu amik sikit pati santan yg dah campur garam letak atas doh koci.
6.bungkus doh koci mcm bungkus nasi lemak.
7.susun koci dlm loyang kukus yg telah dipanaskan. masak selama 10min dgn api sederhana.
8. Kalau ikut cara resepi yg ayu buat smlm dpt dlm 23biji.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan