REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Pocket Burger

Ya Allah lama betul tak masuk sini, macam hutan rimba penuh sampah dengan sawang lelabah sampai tak jumpa kata kunci huhuhu.....Ingatkan terus tak dpat kembali peti yg banyak simpan cerita suka, duka dan rahsia masak memasak. Ehhh banyak ke cerita....boleh arrr ada juga setahun dua kongsi cerita kat sini dari langsung tiada kan.

Memang rasa nak nanges tadi terlupa kata laluan, puas mencuba semua kata2 laluan yang pernah ayu gunakan...nasib baik salah satu dari 4lappy yang ada kat rumah ni ayu terlupa sign out....bahaya kan tapi dlm rumah tiada siapa yg berani buka kecuali kalau lappy wat hal nasib batu tenggelam...untung sabut timbul hehehe....

Semangat nak berblog kembali sebab ada yang minta resepi yang biasa ayu share gambar di facebook. Biasanya hidangan sarapan pagi atau tengahari untuk anak-anak. Nak tulis kat facebook terus pun boleh tapi baik ayu letak disini lagi senang nak search dan mana yang dah jalan-jalan cuci mata salin resepi yg berkenan sambil tu boleh tolong naikkan jumlah duit nuffnang hahahahaha....boleh Ayu pi beli gadget murah kat kedai Jepun tu....






Pocket Burger
Sumber: Ayuazren

Bahan-bahan
2 keping daging burger
4 keping roti potong -kisah jenama apa pun boleh, ayu guna gardenia
1 biji telur - di kocok
1 sdb mayonis - nak lebih pun boleh ikut suka
1 paket sos tomato - mcm McD punya tu
1labu bawang holland - size kecil dipotong dadu
Daun saderi/sup - hiris halus
Sedikit herba oregano
Sedikit garam halus
Sedikit minyak jagung- minyak biasa pun boleh
Sedikit lada sulah

Hiasan
Sos cili
Cheezy cheese 

Cara-cara.
  • Panaskan minyak dan masak daging burger mcm biasa jangan sampai garing. Cukup setengah masak. Angkat dan potong dadu atau cincang. Ketepikan. Tutup api gas.
  • Ambil telur yg dikocok dan masukkan bawang, oregano, lada sulah, garam.
  • Kemudian masukkan daging yg sudah dicincang ke dalam mangkuk yang ada bancuhan telur dan gaul kasi rata. Masukkan pula Mayonis gaul biar rata.
  • Panas kuali yg digunakan tadi, kalau ada lebihan minyak gorengan daging burger tadi boleh buangkan. Kuali tu tak perlu basuh. Terus masukkan semua bahan-bahan yang ada dlm mangkuk.
  • Masukkan sos tomato dan kacau rata dan telur tu masak macam scramble egg. Angkat dan ketepikan.

Okay...perasan tak dalam gambar kedua tu ada acuan pink putih. Murah jer acuan tu...beli pun dah lama. Jom ikuti cara seterusnya.....

  • Letak sekeping roti di atas sebelah acuan berwarna putih, kemudian ambil seberapa banyak inti daging tadi letak ditengah roti. Letak sedikit sos cili kalau nak pedas. Alaaaa menu nie macam roti kebab yang jual pasar malam tu....tapi yang pasar malam tu guna roti pita.
  • Lepas tu ambil sekeping roti lagi letak diatas roti yang ada inti. Ambil acuan sebelah lagi yg berwarna pink letak elok-elok  dan kepit kuat-kuat.
  • Lebihan roti yg tepi acuan tu boleh potong guna pisau atau nk pakai tangan pun tapi kurang kemas sedikit.
  • Angkat semula penutup acuan pink dan keluarkan roti. Kerat dua berbentuk segitiga...nak cantik guna pisau roti yang bergerigi...buat secara perlahan okay.
  • Letak sos cili dan cheezy cheese
  • Hidang dan makan bersama keluarga.

Okay...mudah aje kan?? Korang boleh ubahsuai dari daging burger kepada daging biasa, xkisah ler nak letak isi ayam, sosej atau telur saje pun boleh...ikut kreativiti sendiri.

4 ulasan:

  1. zuhailah...acuan tue boleh dapati di Daiso kedai Jepun RM5...tq

    BalasPadam
  2. Best resepi ni..;)
    Jemput singgah blog saya pula http://sihat-cantikmulus.blogspot.com/

    BalasPadam