Percik Ikan Haruan
Source: Bonda Zaiton
Bhn2
Ikan haruan 1/2 kg dipanggang
Santan 1cwn pati
Serai 1btg diketuk
Lada kecik 20bj
Lengkuas sedikit
Kunyit sedikit
Asam keping sedikit
Jus lemon sedikit (limau nipis pun boleh)
secubit jintan manis, jintan putih, ketumbar (tumbuk)
Garam secukup rasa
Cara2
Ikan dilumur dgn sedikit garam dan kunyit.panggang dlm oven hingga msk dan ketepikan.
Lada,lengkuas,kunyit blender.
Masukkan bhn blender, secubit jintan manis, jintan putih, ketumbar bersama pati santan dan serai.kacau seketika masukkan garam dan gula secukup rasa
Setelah nmpk dah masak boleh la masukkan ikan yg dipanggang dan sedikit asam keping. Kacau smpai rata kalau nk berkuah boleh tambah sedikit air. Angkat dan hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan