REMPAH RATUS KEHIDUPAN

Nasi Komok aka Nasi Beriani Siam - Khao Mok Gai


Nasi Komok sesungguhnya ayu baru pertama kali dengar ketika dan sewaktu itu masih berada di satu kumpulan yg tak berapa reti nak memasak. Rupa-rupanya nasi beriani Siam aka Khao Mok Gai. dan kebetulan hari Ahad ni tak tau nak masak hidangan apa untuk anak2 dan suami...ayu pun mulakan mencari resepi dengan bantuan pakcik google.Akhir ku temui di dapur kak Ayu Singapore. Jangan tersilap ya Ayu dan Ayu Singapore adalah orang yang berbeza.....
Setelah ayu cuba masak menggunakan resepi ini dan makan bersama anak2 memang terasa keenakkannya, sampaikan Airiel siap tambah lagi nasi dalam pinggan....biasalah anak lelaki ayu ni jenis cerewet sikit bab makan kalau dia kata tak suka memang tak boleh dipaksa makan. 
Sebenarnya rempah nasi komok ni ada di jual di Kelantan yg berdekatan dengan Siam....memandangkan di tempat seperti ayu tinggal ni susah diperolehi kak azian telah menggantikan rempah nasi komok tu dengan rempah yg tertera di bawah.
Last sekali terima Kasih kak Azian dan Ayu singapore sudi berkongsi resepi ni dan izinkan ayu berkongsi pula diblog yg masih baby ini.

Resepi
Sources : Ayu@curlybabesatisfaction / Azian via Kongsi resepi.

For the Spice Mix-(REMPAH KOMOK)
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder)
1 tsp ground turmeric(serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander-(serbuk ketumbar)
1/2 tsp ground cumin-(serbuk jintan putih)(Ayu gunakan 1 sudu kecil)
1/2 tsp fennel-(serbuk jintan manis)-(Ayu tambah)
1/2 tsp cinnamon powder-(serbuk kayu manis)-(Ayu gunakan 1/4 sudu kecil aje)
1 tsp salt-(garam)
1 tbsp sugar- (gula)

BAHAN-BAHAN
5 cawan beras basmathi
4 sudu minyak sapi - ayu gantikan dgn butter + minyak
4-5 ulas bawang merah - hiris nipis
1 Inci halia - hiris nipis
4 Ulas bawang putih - hiris nipis
3 batang akar ketumbar-(Ayu gunakan batang yang bawah sekali yang tak berdaun atas akar)
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam
8 cawan air
garam secukup rasa
Rempah penumis.-(Ayu gunakan 1 batang kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 biji pelaga, 3 biji bunga cengkih)
 
 CARA MEMASAK:-
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit(Ayu tambah sedikit cili kisar, halia kisar). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup  dan biarkan ia masak.

BAHAN SOS CILI
1 Cawan air kuah nasi komok* -(sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan)
6 biji cili merah*
segenggam cili padi*-(Ayu tambah)
4 ulas bawang merah-(Ayu tambah)
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam ,cuka
(secukup rasa)
(Blender semua*)

CARA MENYEDIAKAN:-
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan