Hanya 30 minit penyediaan dah boleh makan ketika panas atau sejuk memang marbeles Savoury Bread Puding ni yang penting semua bahan sampingan ada. Hampir setiap minggu resepi roti mesti ada dalam rumah ni ^-^ nak buat macam mana kan....dah anak-anak lagi minat makan roti dari nasi, ibu apa lagi jalankan tanggungjawab melayan kerenah anak yg semakin besar.
Hidangan ni ayu ingat susah sangat nak menyediakannya ....rupanya lagi cepat dan mudah. TQ ya pada kawan-kawan yg selalu sembang dengan ayu di FB hampir setiap hari sampai tergoda dengan setiap hidangan yg korang tunjukkan dan macam dapat ubat pelali plak . Mesti ada yang pernah mencuba dan juga baru nak mencuba boleh lah lihat resepi kat bawah nun.
Savoury Bread Puding
Ayuazren...
Bahan-bahan:
3keping roti sandwic dgn germa gandum - massimo
Cheddar Cheese
Sosej - potong serong tak nipis sangat
Crab Stick - potong kecil
1labu bawang besar - potong bulat
1ulas bawang putih - cincang
2biji telor
120ml susu segar
mixed herb
Olive oil
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis kedua jenis bawang hingga naik bau. Masukkan potongan sosej, crab cheese dan mixed herb. Kacau rata dan tutup api.
- Dalam bekas lain pukul telur bersama susu hingga kembang. Ayu guna whisk tangan jer.
- Roti tadi di potong empat bahagian atau carik2.
- Ambil loyang atau bekas bekas yg boleh masuk oven. Letak sikit olive oil atas dasar loyang.
- Susun atur roti. Taburkan separuh dari bahan tumisan dan cheese di atas roti
- Curah sebahagian susu dan telor yg di pukul tadi.
- Ulangi langkah yg sama dengan susunan roti dan bahan tumis terakhir beserta cheese.
- Taburkan sedikit rempah herb.
- Bakar pada suhu 180c masa 20min. Ikut tahap kepanasan oven masing2. Perlu di ingat oven mesti dipanaskan terlebih dahulu.Ayu guna api oven atas bawah.
- Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan